Válaszválasz

Még egyszer Hallowe’en
Tisztelt Tanár Úr!
Levelét olvasva meggyőződésem, hogy álláspontjaink nem állnak messze egymástól. Amiért néhány dologra visszatérek annak csupán apróbb pontosítás a célja.Nem kívánok egyetlen iskola belső életébe se beleszólni, már csak azért sem, mert nem tisztem. Ami egyáltalán szemet szúrt, az maga a Hallowe’en Party ténye, bárhol is rendezték meg. Nem vitattam a dolog gyermeki báját, mindössze azt kérdeztem, hogy minek?
Valamikor, angol tanulmányaim során, mi is küldözgettünk egymásnak Valentin napi üdvözlőlapokat – amúgy eredeti, kézzel rajzolt “találd ki, ki vagyok” formában -, énekeltünk angol gyermekdalokat (felnőtt fejjel), és megtudtuk, milyen szokások vannak Mindenszentek előtt is. Az előbbiek egy zárt közösség játékai maradtak, az utóbbit valahogy nem kértük. Változatlanul fenntartom azt a véleményemet, hogy a mindenszenteki ünnepkör, ezen a kontinensen, csendesen szép.
Nagyszerű dolog, hogy ma már anyanyelvi tanárok taníthatják a nyelveket, és mesélnek kultúrájukról is. Nem hiszem azonban, hogy hazatérve hazájukba, meghonosítanák – teszem azt – a “busó-járást”.
Nem azonosítottam a Hallowe’ent az azt követő lerészegedéssel, csak megemlítettem, hogy – többnyire része annak. Ön, mint – többek között – filozófia szakos tanár, nálam jobban tudja, hogy semminek sem jelenik meg csupán a pozitív oldala. Ha van, márpedig van, jön a nem kívánt rész is. Azzal a szellemmel van a legkevesebb bajunk, amelyik még a palackban van. (Mellesleg nem jártam sem “echte”, sem kvázi szüreti bálon sehol, de el tudom képzelni a részegség – ha úgy tetszik -, “Malligan-fokát.)
Abban is igaza van Önnek, hogy ma már nincs élő folklór, és, ha volna, folyamatosan beépülnének új elemek – mint ahogy teszem azt, a még élőnek tekinthető cigány népzenében ragyogóan megjelentek a rock and roll, vagy a 7/8-os latin ritmusok -, de nincs. Akkor minek bele az import?
Ön csak egy példát hozott fel a “csillagos-sávos” kontinensről beáradó nem kívánt termékek sorából, bár a bugyuta tv-vetélkedők mintái is onnan érkeztek, de ezt a lapot meg tudnánk tölteni csupán felsorolásukkal is. Azt hiszem, ebben sincs vita köztünk.
Engem is sűrűn igazoltattak a rendőrök, úgy harminc éve a hosszú hajam és a farmer miatt, de semmi bajom a mostani kopaszra nyírt fejen hordott, fordítva viselt baseball sapkával, vagy a többi fiatalos “őrülettel”. Egyszerűen szeretném, ha bizonyos dolgaink úgy maradnának meg, ahogy vannak, ha a jövevény nem jobb, mint a régi. Hál’ istennek annak idején megbukott az egy napos karácsony és két napos május elseje “ragyogó” – ugyancsak import – eszméje, és bízom benne, hogy az én életem során nem honosodnak meg, például a karácsonyi vállalati bálok, az ajándékot is huszonnegyedikén este a “Jézuska” csempészi a fa alá és nem Santa Claus mászik le éjjel a kéményen, hogy az ágy végére kötött harisnyába tegye azokat. – Ennyi.
Tisztelettel
– LP –