Hogyan írjunk (szak)dolgozatot – az APA-stílus

Az utóbbi másfél évben több szakdolgozat elkészültét segítettem korrektorként. A helyesírási és nyelvhelyességi hibák javításán túl a legtöbb gondot a hivatkozások és az irodalomjegyzék pontosítása, egységesítése jelentette, ezért készítettem el ezt az írást.
A legtöbb magyarországi egyetem az APA-stílus valamelyik – átdolgozott, magyarított – formájában kéri beadni a dolgozatokat, erről az adott helyen kell előzetesen tájékozódni.
Az APA-stílust társadalomtudományokkal foglalkozó kutatók fejlesztették ki a tudományos írásművek egységesítése érdekében (Az American Psychological Association publikációs irányelvei).
Az első változat 1929-ben készült el, terjedelme 7 oldal volt. A közel 300 oldal terjedelmű hatodik kiadás 2009-ben jelent meg, 2010-es kiadása eredetiben itt olvasható.

A kiadvány a tudományos írás számos meghatározó témakörével foglalkozik, a formai megoldásokon kívül pl. jogi, etikai és közzétételi kérdéseket is vizsgál.
Különösen fontos ezek közül a plágiummal (a szellemi tulajdon lopásával, hétköznapi nyelven: a Ctrl+C & Ctrl+V használatával) kapcsolatos kérdéskör. Ma már szinte minden beadott pályamunka, évfolyam-, TDK- és szakdolgozat átfut valamilyen ellenőrző szoftveren, amely nagy pontossággal mutatja meg az írás forrásait. Ezek közül az egyik legfontosabb a Magyar Tudományos Akadémia plágiumkeresője, a KOPI.
A későbbi problémák elkerülése végett célszerű ennek megismerése, használata – már középiskolás korban is… 🙂