Bow wow wow Hallowe’en

Bow wow wow
Hallowe’en
Csakhogy ezt is megérhettük! Városunk egyik iskolájában Hallowe’en Party-t rendeztek a nebulóknak, nyilván hagyományteremtő szándékkal. Ez már igen! Sőt! Bow wow wow! Ez maga a haladás, út Európába!
A Kárpát-medencének is megvoltak a maga hagyományai, de ki emlékszik a balázsolásra, Gergely-járásra, vagy lucázásra. Primitív magyar népszokások. Mert miből is álltak ezek?
A jeles napokon, gyermekek jelmezekbe öltözve csoportosan járták a házakat, énekeltek, verseltek és elmondták aktuális jókívánságaikat, cserébe édességet, kis ajándékokat, aprópénzt kaptak a ház népétől. Ezzel szemben Amerikában Hallowe’en napján: gyermekek jelmezekbe öltözve csoportosan járják a házakat, énekelnek, verselnek és elmondják aktuális jókívánságaikat, cserébe édességet, kis ajándékokat, aprópénzt kapnak a ház népétől. Azért ez mégiscsak más! A nap folytatásaként az ifjak házibulikat – bocsánat, sőt I’m sorry – house party-kat szerveznek megejtendő életük első lerészegedését, vagy szerelmi ütközetét. Az egyébként nem szívbajos amerikai rendőrök pedig megerősített szolgálatot tartanak a nem egyszer erőszakos cselekményekbe, olykor temetőgyalázásba torkolló túlzott jókedv kordában tartására.
A mindent elárasztó amerikai szuper- és tucatfilmek, “Jézus Krisztus Amerikában járt” hittételű egyház, isteni erővel rendelkező, gyógyító texasi farmer csodatételei után igazán szükségünk van további amerikai kulturális importra. Vigasztaljon bennünket az, hogy itt minden ilyesmi televény talajra lel. Csak példának említem az angolszász országokban könnyed, bohókás, nálunk véresen komolyan “szerelmesek napjává” váló Valentin’s Day esetét. Ennek elterjedése bizonyos mértékig érthető, hiszen a virágkereskedők marketing tevékenysége nagyban hozzájárult. Vajon kinek érdeke a Hallowe’en? Csak nem a jelmezkölcsönző és maszkkészítő lobby áll az ügy hátterében? Vagy, ha nem, tényleg nem értem az egészet. Magyarországon és szerte Európában a Mindenszentek és a halottak napja csendes, ünnepélyes megemlékezés. A Mindszent ünnepét csak a katolikusok tartják, de halottaikról felekezeti hovatartozás nélkül megemlékeznek errefelé, és ezen a földrészen ez csendesen szokás.
Lehet, hogy egyedül vagyok ezzel, de szerintem – az oly’ sokat emlegetett – Európa Unióba tartó út nem az amerikai szubkultúrán keresztül vezet, de, ha mégis lánglelkű hagyományteremtőink figyelmébe ajánlom még az Indepence’ Day és a Thanksgiving’ Day megünneplését. A Függetlenség Napjának megrendezéséről az idén már lecsúsztunk, tekintve, hogy július 4-re esik, de a november negyedik csütörtökén tartandó Hálaadás Napja még összejöhet.
– LP –