Hat lépés távolság

A dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben 2016. szeptember 28-án indult az európai KineDok projekt. Szeptember végétől kéthetente szerdánként egy-egy kelet- és közép-európai dokumentumfilmet vetítenek, és több alkalommal a meghívott szakértőkkel, gondolkodókkal beszélgetnek a filmekben felmerülő témákról.
Első alkalommal, szeptember 28-án, Bartosz Dombrowski lengyel rendező 6 lépés távolság című filmét tekinthették meg az érdeklődők, ahová az ICA-D vezetője engem hívott meg beszélgetőtársnak.
A filmet Stanley Milgram „hat lépés távolság” néven ismert elmélete ihlette, mely szerint a világon hat személyes kapcsolat révén bármely két embert össze lehet kötni. A forgatócsoport ezt a kapcsolati láncot próbálja fellelni a két véletlenszerűen kiválasztott főhős, a fiatal varsói punkzenész, Martyna, illetve az apró mexikói faluban földművelésből élő Marco Antonio között. Az őket összekötő emberek felkutatása során a film egy számos helyszínt, helyi szokást és szereplőt felvonultató road movie-vá áll össze, amely végigköveti hősei mindennapjait, és megpróbálja felfedni, milyenek is ők valójában. Vajon nem a szeretet, az elfogadás, a siker, a barátság és a tisztes élet utáni vágy az, ami minden embert igazán összeköt?
A beszélgetésre készülve mélyebben is felkeltette érdeklődésemet a téma, elsősorban persze a tudományos vonatkozásai.

Minél többet olvastam a hozzá kapcsolódó szakirodalmat és néztem a videókat, annál nagyobb lett érdeklődésem, ekkor döntöttem úgy, hogy ezt tanítványaimmal is meg kell osztanom.
Ennek következménye lett az a másfél órás előadás, amelyet 2016. október 28-án tartottam iskolámban – több mint ötvenen voltunk a teremben…
Az előadás Prezije itt tekinthető meg.