A Fermat-Torricelli-pont

Hol parkoljunk? címmel június 2-án, pénteken délután a 112-es teremben tartottam egy előadást a Fermat–Torricelli-pontról, annak Pólya-féle (saját építésű) modelljének bemutatásával összekötve.
Az előadásban a témához kapcsolódóan szó esett Fermat, Mersenne és Torricelli munkásságáról, a számelmélet legújabb kérdéseiről, azok megjelenéséről a modern informatikában (az RSA- és az ECC-alapú titkosítási, biztonsági eljárások, a digitális aláírások matematikai alapjairól).

Ezt követően a hallgatóság megismerkedhetett egy alapvetően matematikai probléma fizikai (gyakorlati, illetve informatikai) megoldásával, rámutatva arra, hogy nem csak a fizika használhatja „szolgálólányként” a matematikát, de ez a kapcsolat fordított irányú is lehet.
A mintegy 45 perces előadást követően a résztvevők kipróbálhatták a demonstrációs eszközt, megismerkedve annak erényeivel és hátrányaival egyaránt.
Az előadás háttéranyaga (linkekkel, videókkal) innen letölthető.
Ezt már csak azért is érdemes megtenni, hogy az olvasók megismerkedjenek azzal, hogyan kell egy „komoly”, tudományos cikket, TDK- vagy szakdolgozatot pontos hivatkozásokkal, irodalomjegyzékkel ellátni, megírni. A dokumentum az általánosan elfogadott APA-stílus (American Psychological Association) rendszere szerint készült.
2017. június 2.